در صورت وقوع هر یک از مواردی که موجب افزایش مدت اجرای کار شود (با توجه به شرایط قرارداد)، پیمانکار میتواند درخواست تمدید مدت پیمان را بنماید. پیمانکار مجموعهای مستند از علل تاخیر در پروژه را تهیه مینماید تا به کمک آن بتوان سهم هریک از طرفین قرارداد در بروز تاخیر را تعیین نمود. با توجه به قوانین عمومی رایج در کشور به میزانی که پیمانکار تاخیر مجاز داشته باشد، پیمان جهت تکمیل موضوع قرارداد تمدید خواهد شد.
لایحه تاخیرات از سه دسته اصلی تاخیرات فنی، تاخیرات اجرایی، و تاخیرات مالی تشکیل شده است.
جهت برآورد تاخیرات مالی از بخشنامه ۵۰۹۰ و ۱۳۰۰ استفاده می شود. و جهت برآورد تاخیرات فنی و اجرایی با توجه به قرارداد از یکی از روشهای رایج در این زمینه استفاده میشود. در نهایت نیز تاخیرات مجاز با استفاده از جمع تاخیرات فنی، اجرایی و تاخیرات مالی و سپس کسر همپوشانی ها آنها، مشخص خواهد شد.
در نگاه اول، تهیه لایحه تاخیرات امری ساده و سهل الوصول است، اما قبل از شروع نگارش لایحه تاخیرات باید به این نکته توجه کنید، که نحوه محاسبه و جمع بندی تاخیرات مجاز، بسیار متفاوت و گسترده است. در حال حاضر، بیش از 18 روش مختلف برای اندازه گیری تاخیرات مجاز وجود دارد، که هرکدام نتایج متفاوت شگفت آوری ارائه خواهند داد.
شاید برایتان جالب توجه باشد، که در مرحله نگارش لایحه تاخیرات، اولین و مهمترین گام، شناخت بهترین روش برای انشای لایحه تاخیرات است.
بنابراین چنانچه قصد ارائه لایحه تاخیرات را دارید باید به چند نکته توجه داشته باشید:
1- داشتن برنامه زمان بندی درست و مستندات کامل، کلید موفقیت در مرحله ارائه لایحه تاخیرات است.
2- انتخاب روش درست برای محاسبه تاخیرات مجاز و نگارش لایحه، ابزار اساسی برای ورود به جلسات دفاعیه لایحه تاخیرات است.