پرسش)
در صورت وجود تاخیر مجاز در قرارداد، هزینه های پیمانکار افزایش می یابد، در این شرایط آیا هزینه ای بابت خسارت به پیمانکار قابل پرداخت است؟
پاسخ)
بله خسارت به پیمانکار قابل پرداخت است. در این شرایط سازمان برنامه پیشنهاد استفاده از نرخ تعدیل را مطرح نموده و نظر شرکت توانیر به محاسبه خسارت براساس نرخ تاخیر تادیه است. در ادامه نظر شرکت توانیر را مشاهده فرمایید:
بسمه تعالی
کلیه شرکتهای برق منطقهای
موضوع: جبران خسارت ناشی از عدم ایفای تعهدات مالی کارفرما
با سلام؛
نظر به اینکه به استناد بند «ب» از ماده ۱۰ قانون برگزاری مناقصات دستگاههای اجرایی بایستی تعهد پیش بینی منابع مالی و نحوه ضمان تأخیر تعهدات برای انجام معاملات را به استراحت در شرایط و اسناد مناقصه ذکر نمایند، یکی از راهکارهای تضمین پرداخت به موقع صورتوضعیتها و صورت حسابهای پیمانکاران و فروشندگان افتتاح اعتبار اسنادی ریالی میباشد، لیکن چنانچه امکان استفاده از مکانیزم اعتبار اسنادی ریالی میسر نشود، جهت جبران خسارات ناشی از عدم ایفای تعهدات مالی کارفرما متن ذیل در قراردادهای منضم به اسناد مناقصه به عنوان یک ماده مستقل و یا در انتهای ماده مربوط به شرایط پرداخت درج گردد.
«در صورتی که کارفرما در پرداخت تمام و یا بخشی از هر یک از صورت وضعیتها / صورتحسابهای تایید شده پیمانکار/ فروشنده بیش از یک ماه از تاریخ سررسید آن تأخیر کند، برای جبران خسارت مازاد بر یک ماه، اضافه بر اصل مبلغ تأخیر شده مبلغی معادل حاصل ضرب نرخی که سالانه توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای تهیه تسهیلات کوتاه مدت اعطایی در بخش مربوطه اعلام میشود در مبلغی که پرداخت آن به تأخیر افتاده برای مدت تأخیر به پیمانکار / فروشنده پرداخت میگردد.
چنانچه تأخیر در پرداخت مبالغ مربوط به صورت وضعیتها / صورتحسابهای مذکور به ترتیب فوق از شش ماه تجاوز نماید برای مدت مازاد بر شش ماه علاوه بر مبلغ فوق معادل نرخی که بانکهای دولتی در هنگام تأخیر در پرداخت اقساط تسهیلات وفق ضوابط مربوطه افزون بر نرخ سود تسهیلات به عنوان خسارت تاخیر تادیه دریافت مینمایند و به نرخ سالانه مزبور افزوده و مبلغ حاصله به پیمانکار / فروشنده پرداخت خواهد شد».
محمد احمدیان